Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Εξαρτήσεις: ας τις γνωρίσουμε καλύτερα

εξαρτήσειςΌταν μιλάμε για εθισμό, συχνά εννοούμε την εξάρτηση σε ουσίες επικίνδυνες για την υγεία όπως η νικοτίνη, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά. Όμως η εξάρτηση μπορεί να αφορά οποιαδήποτε ουσία ή δραστηριότητα την οποία επιζητάμε κατ’ επανάληψη, αναγνωρίζοντας ότι μπορεί να υποστούμε κάποιες αρνητικές συνέπειες. Παραδείγματα είναι ο τζόγος, το φαγητό, η σεξουαλική δραστηριότητα, η κατανάλωση αγαθών, η εργασία, η χρήση υπολογιστή, το διαδίκτυο, η άσκηση, ακόμα και μια σχέση.

Περισσότερα...

Ομάδες απεξάρτησης 12 βημάτων

Τα περισσότερα άτομα που έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ ή από άλλες ουσίες ή διαδικασίες και ξεκινούν θεραπεία, απευθύνονται στις λεγόμενες ομάδες δώδεκα βημάτων. Η πιο παλιά και πιο γνωστή ομάδα είναι οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί (ΑΑ). Ωστόσο, πολλές κοινότητες απεξάρτησης παρέχουν ανάλογα τμήματα π.χ. Ανώνυμοι Ναρκομανείς, Ανώνυμοι Κοκαϊνομανείς, Ανώνυμοι Υπερφάγοι, Ανώνυμοι Τζογαδόροι κλπ.

Περισσότερα...

Η υπερκατανάλωση αγαθών ως εξάρτηση

αγοραστική εξάρτησηΑρκετοί άνθρωποι επιδίδονται κατά καιρούς σε υπερκατανάλωση αγαθών, συνήθως στην περίοδο των χειμερινών γιορτών, σαν “θεραπεία” για την ήπια μελαγχολία ή την πλήξη. Οι περισσότεροι διατηρούν τον έλεγχο αλλά κάποιοι αναπτύσσουν ένα πιο σοβαρό πρόβλημα. Αγοράζουν πολύ περισσότερα απ’ ότι χρειάζονται και τα πιο πολλά δεν τα χρησιμοποιούν ποτέ.

Περισσότερα...

Αλκοολισμός

Ο αλκοολισμός είναι μια χρόνια ασθένεια όπου το σώμα παθαίνει εξάρτηση από το αλκοόλ. Το άτομο δεν μπορεί να ελέγξει πότε ή πόσο πίνει και συνεχίζει να πίνει παρότι αυτό του δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις του, στην υγεία του, στη δουλειά του ή στην οικονομική του κατάσταση.

Περισσότερα...

Εξάρτηση απ' το διαδίκτυο

Ο όρος εξάρτηση από το Διαδίκτυο (internet addiction) αναφέρεται στην προβληματική χρήση του διαδικτύου και όσων σχετίζονται μ’ αυτή την τεχνολογία, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) και ο παγκόσμιος ιστός (World Wide Web).

Περισσότερα...

Εξάρτηση απ' το τζόγο

εξάρτηση απ' ατο τζόγοΈνα άτομο λέμε ότι έχει εξάρτηση από το τζόγο

όταν δεν μπορεί να ελέγξει την παρόρμησή του να παίξει “τυχερά” παιχνίδια και αυτό του δημιουργεί προβλήματα στη ζωή του.

Περισσότερα...

Φαγητό και εθισμός

εθισμός στο φαγητόΤο φαγητό μπορεί να γίνει αντικείμενο εθισμού με διάφορους τρόπους. Κάποιοι άνθρωποι τρώνε υπερβολικά μέχρι του σημείου της παχυσαρκίας (ψυχαναγκαστική υπερφαγία), άλλοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού και μετά εμποδίζουν την απορρόφησή του κάνοντας εμετό ή χρησιμοποιώντας καθαρτικά (νευρογενής βουλιμία) και κάποιοι άλλοι λιμοκτονούν ώστε να είναι αδύνατοι (νευρογενής ανορεξία).

Περισσότερα...

Ευτυχία είναι ... να είσαι καλά με τον εαυτό σου

Κάποιοι άνθρωποι αναζητούν πράγματα έξω από τον εαυτό τους για να γίνουν ευτυχισμένοι, για παράδειγμα, ναρκωτικά, αλκοόλ ή έναν άλλο άνθρωπο. Αυτό φτιάχνει προσωρινά τα πράγματα αλλά σχεδόν πάντα καταλήγει σε απογοήτευση.

Περισσότερα...

Σχέσεις και Συναισθηματική Εξάρτηση

Τι είναι η συναισθηματική εξάρτηση;

Όλοι χρειαζόμαστε σχέσεις αγάπης και συντροφικότητας για να έχουμε μια αίσθηση προσωπικής ικανοποίησης και πληρότητας. Κάποιοι άνθρωποι όμως, εξαρτώνται υπερβολικά από τους άλλους, προσκολλώνται και στηρίζουν τη ζωή και την ευτυχία τους στον άλλο.

Περισσότερα...

Συνεξάρτηση: Δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο «καλοί» με τους άλλους

Τι είναι Συνεξάρτηση;

Συνεξάρτηση είναι όταν αναλαμβάνεις τα προβλήματα των άλλων, τις ανάγκες, τα συναισθήματά, τις προτιμήσεις, τους στόχους, τη ζωή τους, σα να είναι δικά σου, παραμελώντας ή ακόμη και χάνοντας επαφή με τα πραγματικά δικά σου.

Περισσότερα...