Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Ψυχολογική ωρίμανση του εφήβου

Αν ρωτήσουμε έναν έφηβο γιατί θέλει να μεγαλώσει, το πιο πιθανό είναι να απαντήσει "για να είμαι ελεύθερος να κάνω αυτό που θέλω". Όμως η ελευθερία του ενήλικα είναι μια ψευδαίσθηση της παιδικής ψυχολογίας, γιατί οι ενήλικοι έχουν κι αυτοί τους δικούς τους περιορισμούς, με τη μόνη διαφορά ότι οι ενήλικοι διαλέγουν ως ένα βαθμό την ελευθερία τους ή τα δεσμά τους, ενώ τα παιδιά δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και την ελευθερία τους την καθορίζουν οι μεγάλοι.

Όση μόρφωση και να δώσουμε στα παιδιά μας, όσα πτυχία και αν τους εξασφαλίσουμε, δεν αρκούν για να εξασφαλίσουν την ωριμότητά τους. Εκείνο που χρειάζονται τα παιδιά είναι να τα βοηθήσουμε να γίνουν ψυχολογικά και κοινωνικά ώριμα. Μπορεί το παιδί να είναι έξυπνο, πολύ σοφό αλλά ανώριμο ως άτομο, ως επιστήμονας, ως άντρας, ως γυναίκα, ως γονέας.

Αιτίες ανωριμότητας των παιδιών

· Η υπερπροστατευτική και αγχώδης μητέρα δημιουργεί το μεγαλύτερο ποσοστό ανώριμων παιδιών.

· Οι σημερινοί πατέρες που είτε είναι πολύ αυστηροί και τα κρατούν σε απόσταση είτε αντίθετα, δεν χαλούν χατίρι και παρέχουν πολλά υλικά αγαθά. Δημιουργούν ανώριμα παιδιά.

· Οι πολλές ευκολίες που προσφέρουμε στα παιδιά από τη μικρή ηλικία. Πολλοί γονείς ταυτίζουν το γονεϊκό καθήκον με τις υλικές συνθήκες ζωής. Έτσι προσφέρονται όλα έτοιμα στο παιδί και αυτό στην υπερβολή του εμποδίζει το παιδί να μεγαλώσει. Είναι αρνητικό στοιχείο για την ωριμότητα των παιδιών που κάποτε θα κληθούν να παλέψουν μόνα τους στη ζωή και να λύσουν μόνα τους τα προβλήματα επιβίωσής τους.

 

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc, ECP, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας www.psychotherapeia.net.gr