Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Η ακμή στην εφηβεία

ακμή στην εφηβεία Στα κορίτσια η ακμή εμφανίζεται από τα 14 ως τα 17 και στα αγόρια από τα 10-16 χρόνια ως τα 19 περίπου. Παρουσιάζεται εκεί όπου υπάρχουν περισσότεροι σμηγματογόνοι αδένες: πρόσωπο, πλάτη, στέρνο.

Οι αιτίες μπορεί να είναι κληρονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, η τροφή, φάρμακα, ιοί, βακτηρίδια και παράσιτα. Βασικό ρόλο παίζει και η σεξουαλική διαφοροποίηση κατά την εφηβεία εξαιτίας της οποίας η ποσότητα λέμφου και αίματος στο δέρμα είναι μεγαλύτερη του κανονικού.

Από ψυχολογική άποψη, η ακμή στο πρόσωπο γίνεται μια μάσκα που κρατά τους άλλους μακριά και άρα απομακρύνει τις ερωτικές επαφές που δημιουργούν άγχος στους εφήβους. Η κόκκινη μάσκα φέρνει στην επιφάνεια τον έρωτα, τη φωτιά, τη σεξουαλικότητα με τα οποία οι έφηβοι αρνούνται να ασχοληθούν. Στέλνει ένα μήνυμα στο περιβάλλον.

Η ακμή στις πλάτες είναι μια προσπάθεια του εφήβου να διώχνει μακριά και πίσω τη φωτιά. Δείχνει ότι το άτομο δεν θέλει να δείχνει τη δυσφορία του.

Στο θώρακα η ακμή αποτελεί συνύπαρξη των αθώων συναισθημάτων με την ορμονική φωτιά.

Στα κορίτσια που έχουν ακμή, υπάρχει σύνδεση μεταξύ περιόδου και κόκκινων φλυκταινών: η ακμή εκφράζει μια απόρριψη των αλλαγών που συνδέονται με την περίοδο, σαν μια προσπάθεια του Εγώ που δεν είναι ακόμα έτοιμο να δεχτεί τη θηλυκότητα πάνω στο πρόσωπο.

Όταν η ακμή συνεχίζεται και μετά την εφηβεία, συνυπάρχει με σεξουαλικές φαντασιώσεις που συνδέονται με έντονες (ασυνείδητες) ενοχές.

Στα αγόρια το σμήγμα μοιάζει με το σπέρμα και η πίεση των μπιμπικιών με αυνανισμό.

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc, ECP, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας www.psychotherapeia.net.gr