Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP)

Πως να βοηθήσω την έφηβη κόρη μου, αν έχει θέματα ανορεξίας ή βουλιμίας;

Καταρχάς είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι διαταραχές διατροφής πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολλή προσοχή και σοβαρότητα. Χρειάζεται να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης από ειδικούς και ανάλογα με την περίπτωση, να γίνει πλήρης ιατρικός έλεγχος και να παρασχεθεί συμβουλευτική υποστήριξη σε όλη την οικογένεια, ενδεχομένως σε μακροχρόνια βάση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν από τον οικογενειακό τους γιατρό να τους παραπέμψει σε κάποια ειδική μονάδα διατροφικών διαταραχών, που παρέχει ιατρική, ψυχολογική και διατροφική υποστήριξη.

Επίσης, κάποιες φορές, αυτό που μοιάζει με νευρική ανορεξία, είναι απλά η επιθυμία της κόρης σας ή μια φυσική τάση για λεπτό σώμα. Αν παραλείπει γεύματα, επαναστατεί στο να τρώει όλα όσα μαγειρεύετε, μετράει θερμίδες και ασκείται συχνά, μπορεί απλά να ακολουθεί ένα υγιεινό τρόπο ζωής και να επιλέγει μια διαφορετική σχέση με το σώμα της, απ’ αυτή που έχετε εσείς.

Ωστόσο, ως γονείς μπορείτε να βοηθήσετε την έφηβη κόρη σας με τους εξής τρόπους:

  • Προσέξτε την τελειομανία, ειδικά σε σχέση με το βάρος και την εξωτερική εμφάνισή της. Πρέπει να καταλάβει ότι η αξία της και η αποδοχή σας προς αυτήν είναι άνευ όρων και δεν βασίζονται στην εξωτερική της εμφάνιση ή στην τέλεια επίδοσή της.
  • Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές, συχνά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και ωστόσο, πολύ υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό τους. Οπότε, το να εστιάζετε στην τέλεια επίδοση μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό. Θα είναι βοηθητικό να δίνετε αναγνώριση και αποδοχή, ανεξαρτήτως επιδόσεων.
  • Προσέξτε τις απαιτήσεις για ιδανικό βάρος ή τους οποιουσδήποτε διατροφικούς περιορισμούς που θέτει στην έφηβη η συμμετοχή της σε μια αθλητική ομάδα, μια ομάδα χορού, κοκ..
  • Βοηθήστε την έφηβη να καταλάβει ότι η κατασκευή του σώματος έχει μια ισχυρή γενετική βάση και ότι λίγες γυναίκες μπορούν να έχουν το σώμα μοντέλου, ακόμη και με εντατική προσπάθεια.
  • Αποφύγετε τα αστεία και τα υποτιμητικά σχόλια σχετικά με το σώμα των άλλων.
  • Επισημάνετε στα παιδιά σας, ότι η διαφήμιση και τα ΜΜΕ, παρουσιάζουν παραπλανητικές εικόνες για την ομορφιά και την εικόνα του σώματος.
  • Δώστε το καλό παράδειγμα με τις δικές σας συνήθειες υγιεινής διατροφής και άσκησης και προσέξτε να μην κάνετε αρνητικά σχόλια για το σώμα σας.
  • Εστιάστε στις σχέσεις και στο να χτίσετε συναισθηματική οικειότητα μέσα στην οικογένεια, αντί να επικεντρώνεστε σε θέματα που αφορούν το φαγητό. Αν ασχολείστε συνέχεια με τη διατροφική διαταραχή, μπορεί άθελά σας, να την επιδεινώνετε.

  • Μπορείτε να δείχνετε το ενδιαφέρον σας για την υγεία της κόρης σας αλλά να σέβεστε την ιδιωτικότητά της. Αντί να δίνετε συμβουλές, ρωτήστε την, τι είδους υποστήριξη θα ήθελε από σας. Αν είστε διατεθειμένοι να την ακούσετε, μπορεί να θελήσει να το συζητήσει.
  • Αποφύγετε τα σχόλια για την εμφάνισή της. Ήδη ασχολείται πολύ με το σώμα της. Ακόμη κι αν προσπαθείτε να της κάνετε κομπλιμέντο, τα σχόλια για την εμφάνιση και το βάρος, ενισχύουν την εμμονή της σε σχέση μ’ αυτά.
  • Εξετάστε μήπως μεταφέρετε σ’ αυτήν, κάποιες δικές σας προκαταλήψεις περί πάχους και ιδανικής σιλουέτας. Όταν η κόρη σας λέει ότι νιώθει παχιά ή ότι θέλει να χάσει βάρος, προτείνετέ της να εξερευνήσει τους φόβους της αναφορικά με το πάχος και τι σκέφτεται ότι μπορεί να επιτύχει, αν είναι αδύνατη.
  • Αποφύγετε τους αγώνες ισχύος γύρω από το φαγητό. Μην απαιτείτε να αλλάξει συνήθειες και μην επικρίνετε τις συνήθειες διατροφής της. Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές προσπαθούν να έχουν τον έλεγχο. Δε νιώθουν ότι έχουν έλεγχο στη ζωή τους. Το να τους κοροϊδέψετε ή τους αναγκάσετε να φάνε, μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.
  • Μην της επιρρίπτετε ντροπή, φταίξιμο ή ενοχή για τις πράξεις ή τη συμπεριφορά της. Αποφύγετε τις κατηγορίες, π.χ. «Φέρεσαι ανεύθυνα.», «Κάνεις σαν μικρό παιδί» κοκ. Προτιμήστε να μιλάτε για το πώς νιώθετε εσείς με αυτό που κάνει π.χ. «Ανησυχώ για σένα επειδή αρνείσαι να φας.» ή «Φοβάμαι όταν ακούω ότι κάνεις εμετό.»

Συχνά, η νευρική ανορεξία αναπτύσσεται μέσα από μια προσπάθεια να διαχειριστείς το συναισθηματικό πόνο, το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα προς τον εαυτό σου. Η αρνητική επικοινωνία, θα κάνει σίγουρα τα πράγματα χειρότερα.

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc Ψυχολογία Υγείας, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων https://www.psychotherapeia.net.gr