Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Πως να βοηθήσω την έφηβη κόρη μου, αν έχει θέματα ανορεξίας ή βουλιμίας;

Καταρχήν είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι διαταραχές διατροφής πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολλή προσοχή και σοβαρότητα. Χρειάζεται να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης από ειδικούς και ανάλογα με την περίπτωση, να γίνει πλήρης ιατρικός έλεγχος και να παρασχεθεί συμβουλευτική υποστήριξη σε όλη την οικογένεια, ενδεχομένως σε μακροχρόνια βάση.

Περισσότερα...

Νευρική ανορεξία: Ξεπεράστε την

Η νευρική ανορεξία είναι μια σύνθετη κατάσταση που μπορεί να προκύψει από διάφορους πιθανούς παράγοντες αλλά μόλις ξεκινήσει, μπορεί να δημιουργήσει έναν αέναο κύκλο φυσικής και συναισθηματικής καταστροφής. Το άτομο που αναπτύσσει μια τέτοια διαταραχή, συχνά ξεκινά με μια δίαιτα πιστεύοντας ότι η απώλεια βάρους θα βελτιώσει την αυτοεκτίμησή του, την αυτοπεποίθηση του και τον αυτοσεβασμό του.

Περισσότερα...

Εφηβεία και Νευρική ανορεξία

Η νευρική ανορεξία είναι ένα κλινικό σύνδρομο που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες και πιο συνηθισμένα στις ηλικίες από 14 έως 18. Χαρακτηρίζεται από μερική ή ολική απόρριψη της τροφής και συχνά μεσολαβούν διαστήματα βουλιμίας.

Περισσότερα...

θέματα υπερφαγίας ή βουλιμίας: Πως αποκαθίστανται;

Εάν έχετε κάποιο θέμα υπερφαγίας ή βουλιμίας, πιθανά όταν τρώτε να μην μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει. Συνεχίζετε να αισθάνεστε ότι πεινάτε αλλά όταν φάτε περισσότερο, νιώθετε σκασμένοι. Επιπλέον, συχνά «πέφτετε με τα μούτρα» σε ορισμένες τροφές «παρηγοριάς» και δυσκολεύεστε να σταματήσετε.

Περισσότερα...

Νευρογενής βουλιμία

νευρογενής βουλιμίαΤι είναι η νευρογενής βουλιμία

Η νευρογενής βουλιμία είναι μια διαταραχή διατροφής όπου το άτομο καταναλώνει ανεξέλεγκτα, υπερβολικές ποσότητες φαγητού και στη συνέχεια προσπαθεί να απαλλαγεί από τις θερμίδες προκαλώντας εμετό, χρησιμοποιώντας καθαρτικά, κάνοντας υπερβολική δίαιτα ή υπερβολική άσκηση. Όταν δεν τρωει ανεξέλεγκτα, κάνει δίαιτα μέχρι που νιώθει έντονη πείνα και ξαναμπαίνει σε βουλιμικό επεισόδιο.

Περισσότερα...

Ψυχαναγκαστική Υπερφαγία

Το άτομο που πάσχει από ψυχαναγκαστική υπερφαγία:

Έχει συχνά επεισόδια ανεξέλεγκτης υπερφαγίας όπου νιώθει ότι βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Τρώει πολύ πιο γρήγορα από το φυσιολογικό και συνεχίζει να τρώει ακόμα κι αν νιώθει πολύ χορτάτος.

Περισσότερα...