Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Πως μπορείτε να προστατευτείτε από τους ναρκισσιστές, τους κοινωνιοπαθείς και τους ψυχοπαθητικούς

Πως θα κάνετε τον εαυτό σας λιγότερο ελκυστικό στόχο για ανθρώπους που έχουν την τάση να εκμεταλλεύονται τους άλλους, που δεν έχουν ενσυναίσθηση, που πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους και ότι έχουν περισσότερα δικαιώματα; Ας δούμε μερικούς τρόπους.

Κρατήστε την ενσυναίσθηση, τη φροντίδα και τη συναισθηματική σας ανταπόκριση για άτομα που ανταποδίδουν και έχουν αποδείξει ότι είναι συναισθηματικά ασφαλή.

Περισσότερα...

Η μέθοδος «γκρίζος βράχος» για την αντιμετώπιση τοξικών ανθρώπων

Όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε «δύσκολους» ανθρώπους. Σε κάποιες καταστάσεις, αναγκαστικά έχεις να κάνεις με άτομα που κανονικά δεν θα ‘θελες να συναστρέφεσαι,  για παράδειγμα, έναν χειριστικό συνάδελφο ή έναν ενοχλητικό γείτονα. Ως επί το πλείστον, τέτοιοι άνθρωποι είναι απλώς εκνευριστικοί. Ωστόσο, κάποιοι είναι τόσο χειριστικοί, βίαιοι και τοξικοί που αρέσκονται σε συγκρούσεις και δράματα και «χρησιμοποιούν» τους άλλους για να τα προκαλέσουν. Συμπεριφορές σαν αυτές συχνά είναι ένδειξη ναρκισσισμού και ψυχοπαθητικότητας.

Περισσότερα...

Ψυχοπαθητική Προσωπικότητα

Αν και ο όρος «Ψυχοπαθητική Προσωπικότητα» δεν είναι επίσημη διάγνωση ψυχικής υγείας, χρησιμοποιείται συχνά σε κλινικά και νομικά πλαίσια. Πολλά από τα χαρακτηριστικά της Ψυχοπαθητικής Προσωπικότητας αλληλοεπικαλύπτονται με συμπτώματα της Αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας. Τα ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν αντικοινωνικές συμπεριφορές, ανεντιμότητα, χειριστικότητα, εκμετάλλευση των άλλων, αμετανοησία, έλλειψη ενσυναίσθησης.

Περισσότερα...

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ / OCD)

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή ΙΨΔ (Obsessive-compulsive disorder - OCD) είναι μια αγχώδης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες ενοχλητικές σκέψεις (ιδεοληψίες) και/ή τελετουργικές συμπεριφορές που το άτομο εξωθείται να κάνει (ψυχαναγκασμοί). Οι ιδεοληψίες μπορεί επίσης να πάρουν τη μορφή δυσάρεστων εικόνων ή ανεπιθύμητων παρορμήσεων.

Περισσότερα...

Διασχιστική Διαταραχή ταυτότητας (ΔΔΤ / DID)

Η Διασχιστική Διαταραχή ταυτότητας (ΔΔΤ / DID) ή Διαταραχή Πολλαπλής Προσωπικότητας (ΔΠΠ / MPD) όπως ονομαζόταν παλαιότερα, ανήκει στην κατηγορία διασχιστικών ή αποσυνδετικών διαταραχών, μια κατηγορία ψυχικών ασθενειών που περιλαμβάνουν διαταραχές ή βλάβες της μνήμης, της επίγνωσης, της ταυτότητας ή/και της αντίληψης.

Περισσότερα...

Οριακή (μεταιχμιακή) διαταραχή προσωπικότητας (ΜΔΠ / BPD)

Η οριακή (μεταιχμιακή) διαταραχή (ΜΔΠ) χαρακτηρίζεται από μια έντονη συναισθηματική αστάθεια. Το άτομο έχει την τάση να συμπεριφέρεται παρορμητικά χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες. Η διάθεσή του είναι απρόβλεπτη και άστατη, με συχνές συναισθηματικές εκρήξεις τις οποίες δεν μπορεί να ελέγξει.

Περισσότερα...

Αιτιολογία και θεραπευτική αντιμετώπιση της Οριακής διαταραχής

Η οριακή (μεταιχμιακή) διαταραχή προσωπικότητας (ΜΔΠ) θεωρείται ότι οφείλεται στη σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ πολλών παραγόντων: γενετικών, νευροχημικών, νευροανατομικών και ψυχολογικών.

Γενετικοί παράγοντες

Περισσότερα...

Σχιζοειδής διαταραχή προσωπικότητας (ΣΔΠ / SPD)

Χαρακτηριστικό της σχιζοειδούς διαταραχής της προσωπικότητας είναι η απόσυρση από συναισθηματικές, κοινωνικές και άλλες επαφές. Το άτομο προτιμά τις φαντασιώσεις, τις μοναχικές δραστηριότητες και την ενδοσκόπηση. Έχει περιορισμένη ικανότητα να εκφράσει συναισθήματα και να νιώσει ευχαρίστηση.

Περισσότερα...

Ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (ΝΔΠ / NPD)

Η Ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από ένα διάχυτο μοτίβο μεγαλείου (στην φαντασία ή στη συμπεριφορά), την ανάγκη για θαυμασμό και την έλλειψη ενσυναίσθησης.

Διαγνωστικά κριτήρια της ΝΔΠ

Περισσότερα...

Υστερική Διαταραχή Προσωπικότητας

Η Υστερική (ή Οιστριονική ή Δραματική) Διαταραχή Προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από συναισθηματική αστάθεια και αναζήτηση της προσοχής.

Περισσότερα...

Μαζοχιστική (αυτοηττώμενη) Διαταραχή Προσωπικότητας (ΜΔΠ)

Η Μαζοχιστική διαταραχή προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από ένα διάχυτο μοτίβο αυτοηττώμενης συμπεριφοράς, που ξεκινά από τα πρώτα στάδια της ενηλικίωσης και εκδηλώνεται σε διάφορα πλαίσια.

Περισσότερα...

Αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας (ΑΔΠ / APD)

H αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας χαρακτηρίζεται από περιφρόνηση των κοινωνικών υποχρεώσεων και αδιαφορία για τα συναισθήματα των άλλων. Η συμπεριφορά του ατόμου αποκλίνει πολύ από τις επικρατούσες κοινωνικές νόρμες και δεν τροποποιείται εύκολα μετά από αρνητική εμπειρία, συμπεριλαμβανομένης της τιμωρίας.

Περισσότερα...

Αιτιολογία και θεραπευτική αντιμετώπιση της Αντικοινωνικής διαταραχής

Αν και δεν υπάρχουν σαφείς βιολογικές αιτίες, η έρευνα δείχνει ότι σε άτομα με αντικοινωνική διαταραχή, η αμυγδαλή (το μέρος του εγκεφάλου που είναι κυρίως υπεύθυνο για την μάθηση από τα λάθη και για την ανταπόκριση σε λυπημένες και φοβισμένες εκφράσεις προσώπου) τείνει να είναι μικρότερη και να ανταποκρίνεται λιγότερο σθεναρά στις χαρούμενες, λυπημένες ή φοβισμένες εκφράσεις προσώπου των άλλων.

Περισσότερα...