Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Φοβίες: Μπορούμε να τις ξεπεράσουμε

Ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που έχει μεγάλη αξία για την επιβίωση του ανθρώπου, αφού μας προετοιμάζει ώστε να μπορούμε να προστατευτούμε από καταστάσεις κινδύνου. Τι γίνεται όμως όταν ο φόβος κυριαρχεί στη ζωή μας και μας εμποδίζει να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα ή να απολαύσουμε ευχάριστες δραστηριότητες όπως κοινωνικές συναναστροφές, διασκέδαση με φίλους, ταξίδια και διακοπές;

Περισσότερα...

Κρίσεις πανικού

Η διαταραχή πανικού χαρακτηρίζεται από επεισόδια έντονου, ανεξέλεγκτου  φόβου ή άγχους που μπορεί να εμφανίζονται ξαφνικά και χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος. Αυτές οι λεγόμενες προσβολές πανικού (ή κρίσεις πανικού) μπορεί να παρουσιάζονται αρκετά συχνά ή μόνο κάπου κάπου και συνήθως διαρκούν λίγα λεπτά της ώρας.

Περισσότερα...

Πως γεννιέται χρόνιος φόβος;

Η αγάπη είναι μια ισχυρή δύναμη και η παρουσία ή απουσία της από έναν άνθρωπο μπορεί να αλλάξει δραματικά την κατάσταση της ευημερίας του. Οι ψυχολογικές μελέτες και άλλες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι μεγάλωσαν με αρκετή αγάπη έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, πιο υγιή συναισθηματική ζωή και γενικότερα νιώθουν περισσότερη ευτυχία, σε σχέση με άλλους που δεν είχαν την ίδια τύχη.

Περισσότερα...

Το άγχος και οι κρίσεις πανικού υπό το πρίσμα της προσέγγισης Gestalt

Σύμφωνα με τον Fritz Perls, ιδρυτή της Gestalt, το άγχος είναι η ένταση μεταξύ του τώρα και του μετά.

Οι κρίσεις πανικού έχουν μεγάλη σχέση με το τι φανταζόμαστε ότι μπορεί να συμβεί. Χρειαζόμαστε το άγχος για να ζούμε και να λειτουργούμε.

Περισσότερα...

Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)

Τραύμα είναι μια δυσάρεστη κατάσταση στην οποία ένα άτομο αισθάνεται ότι απειλείται σοβαρά, σε συναισθηματικό, ψυχολογικό ή σωματικό επίπεδο. Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν ένα τραυματικό γεγονός σε κάποια φάση της ζωής τους, όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, κακοποίηση ή παραμέληση, ξαφνικό θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, μια βίαιη εγκληματική πράξη, έκθεση στη βία του πολέμου ή μια φυσική καταστροφή.

Περισσότερα...

Συναισθηματικές εκρήξεις και συναισθηματικό πλημμύρισμα

Αρκετά συνηθισμένο είναι να βλέπουμε ανθρώπους που ζουν με μια στάση αυτοελέγχου και ελέγχου των άλλων. Οι ίδιοι λένε ότι είναι καλά προσαρμοσμένοι, υγιείς και εξελιγμένοι. Όμως περιστασιακά τους προκύπτει μια σημαντική συναισθηματική έκρηξη, που συνήθως επικεντρώνεται γύρω από οργή/θυμό ή μεγάλο φόβο.

Περισσότερα...

Η αποκατάσταση του φόβου, της δυσπιστίας, της καχυποψίας

Ένα από τα βασικά προβλήματα που φέρνουν τα άτομα στη θεραπεία είναι μια διάχυτη πεποίθηση ή αίσθηση ότι δεν είναι ασφαλείς ή ότι η ζωή δεν είναι ασφαλής για αυτούς. Αυτό το συμπέρασμα για τη ζωή συχνά πηγάζει από τραύματα της πρώιμης ζωής που σε κείνο το στάδιο διαμόρφωσης έκαναν το άτομο να νιώθει ανασφάλεια.

Περισσότερα...

Νυχτερινοί εφιάλτες στους ενήλικες

Οι νυχτερινοί εφιάλτες είναι ενοχλητικά όνειρα, πολύ ρεαλιστικά, που σε ταράζουν ψυχολογικά και σε ξυπνούν από βαθύ ύπνο. Συνήθως εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της φάσης γρήγορων κινήσεων των ματιών (REM - Rapid Eye Movement), όπου υπάρχουν τα περισσότερα όνειρα.

Περισσότερα...