Σύμφωνα με τον Matt Kahn (2018), επειδή το εγώ είναι η ψυχή στα πιο αδρανή στάδια της εξέλιξής της, είναι ρυθμισμένο να αντιδρά ασυνείδητα. Και είτε το ξέρουμε είτε όχι, οτιδήποτε συναντάμε πρόκειτε να μας βοηθήσει να κάνουμε μια μετάβαση προς την εξέλιξη της συνειδητότητάς μας.
Περισσότερα...
Για τους Ορθόδοξους χριστιανούς ο Άι Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος έζησε στη Καππαδοκία και αφιέρωσε τη ζωή του στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο. Θεωρείται εμπνευστής και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας.
Περισσότερα...
Για τους περισσότερους ανθρώπους, η γέννηση του Χριστού είναι μια γιορτή που προκαλεί αλτρουιστικά συναισθήματα ακόμη και σε άτομα που δεν δείχνουν συμπόνια τον υπόλοιπο χρόνο. Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή που είναι συνώνυμη με την αγάπη, την ειρήνη και την καλή θέληση σε όλους τους ανθρώπους και ακόμη και οι πιο σκληρόκαρδοι άνθρωποι επηρεάζονται από τα ιδιαίτερα συναισθήματα της εποχής.
Περισσότερα...
Σύμφωνα με τα Βουδιστικά γραπτά, λίγο μετά τη φώτιση στην οποία έφτασε ο Βούδας αφού διαλογίστηκε κάτω από μια Ιερή Συκή για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρουσίασε τέσσερις Ευγενείς Αλήθειες στο περίφημο κήρυγμά του στο Deer Park. Αυτές οι Τέσσερις Ευγενείς Αλήθειες είναι θεμελιώδεις στη Βουδιστική σκέψη.
Περισσότερα...
Ο πόνος, η ταλαιπωρία, τα βάσανα, φαίνεται να είναι δεδομένα της ζωής. Σαφώς είναι οικεία σε όλους μας. Ίσως δεν έχουμε βιώσει τον διαβρωτική ταλαιπωρία της ασθένειας, της δίωξης, της πείνας ή της βίας. Μπορεί να μην έχουμε ζήσει τη φθορά και την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.
Περισσότερα...
Όπως αναφέρει ο Massimo Pigliucci (2017), ο Στωικισμός συχνά θεωρείται μια παθητική φιλοσοφία, όπου παραμένεις ασυγκίνητος (απαθής) σε όλες τις καταστάσεις και δεν επηρεάζεσαι από εξωτερικούς παράγοντες. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ο Στωικισμός έχει να κάνει εξ ολοκλήρου με το συναίσθημα.
Περισσότερα...
Ο Στωικισμός είναι μία σημαντική φιλοσοφική σχολή των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων (300 π.Χ. – 250 μ.Χ.), που δημιουργήθηκε από τον Ζήνωνα τον Κιτιέα στην Αθήνα με έδρα την «Ποικίλη Στοά» από όπου πήρε και το όνομά της. Πρεσβεύει την άποψη ότι οφείλουμε να ζούμε με Αρετή, η οποία αποτελεί το μόνο αγαθό και μόνο από αυτήν εξαρτάται η ευημερία.
Περισσότερα...
Τα τελευταία χρόνια είναι πλέον κοινή παραδοχή στον επιστημονικό κόσμο, το γεγονός ότι η ψυχοθεραπεία είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης σε καταστάσεις όπως: χρόνιο άγχος, φοβίες, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, διαταραχές διατροφής, ψυχολογικές εξαρτήσεις, προβλήματα σχέσεων, σεξουαλικές δυσλειτουργίες.
Περισσότερα...
Όλοι έχουμε εικόνες για τον κόσμο μέσα από τις οποίες φιλτράρουμε και αναδιαμορφώνουμε αυτό που συμβαίνει έξω (εξωτερική πραγματικότητα) στη δική μας προσωπική εκδοχή της πραγματικότητας. Αυτά τα «φίλτρα» μέσα από τα οποία αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, επηρεάζονται βέβαια από τα τρέχοντα εξωτερικά γεγονότα.
Περισσότερα...
Χαρακτηριστικά του ατόμου που θέλει να ευχαριστεί τους άλλους:
· Προσπαθεί να είναι όπως τον θέλει κάποιος άλλος.
· Φοβάται να «ταράξει τα νερά».
Περισσότερα...
Αν αυτά τα χαρακτηριστικά ταιριάζουν σε σας, πιθανότατα ανησυχείτε για την εντύπωση που δίνετε στους άλλους. Μπορεί συνήθως να αποφεύγετε τις κοινωνικές περιστάσεις γιατί εκεί αισθάνεστε άβολα και μιλάτε λίγο ή περιορίζεστε σε κοινότυπη ψιλοκουβέντα. Ίσως ακόμη να απομακρύνεστε γενικά από τους άλλους ανθρώπους και να μην επιδιώκετε σχέσεις.
Περισσότερα...
Το μοτίβο της αναβλητικότητας χαρακτηρίζεται από την τάση να αποφεύγουμε ορισμένα είδη δράσης. Μπορεί να αποφεύγουμε καθήκοντα που δεν μας αρέσουν ιδιαίτερα. Μπορεί επίσης να αποφεύγουμε πράγματα που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε, ειδικά δραστηριότητες που συνεπάγονται την ανάληψη ρίσκου και την πιθανότητα της αποτυχίας.
Περισσότερα...
Ο Daniel Goleman στο βιβλίο του Συναισθηματική Νοημοσύνη, δείχνει ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι το ίδιο σημαντική με την κλασική νοημοσύνη (το γνωστό IQ) για να έχουμε καλή ποιότητα ζωής και επιτυχία.
Περισσότερα...