Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Πώς θα εξασκήσετε την αυτοεκτίμησή σας;

Είναι σημαντικό να εξασκείτε την αυτοεκτίμησή σας καθημερινά. Ας δούμε κάποιους τρόπους.

**Γράψτε σ’ ένα χαρτί τουλάχιστον 7 πράγματα για τα οποία εκτιμάτε τον εαυτό σας.

Όταν τελειώσετε, δείτε πόσα απ’ αυτά που γράψατε αφορούν δραστηριότητες και πόσα ποιότητες χαρακτήρα.

Δηλώσεις που αφορούν δραστηριότητες είναι για παράδειγμα:

· Μαγειρεύω καλά

· Ζωγραφίζω ωραία

· Τα πάω καλά με τους αριθμούς

· Χαίρομαι εύκολα

Δηλώσεις που αφορούν ποιότητες είναι για παράδειγμα:

· Είμαι γενναιόδωρος/η

· Νοιάζομαι για τους ανθρώπους


· Είμαι ευγενής

 

Οι άνθρωποι είναι τόσο προσανατολισμένοι στη δράση που δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν την αξία τους αν δεν κάνουν κάτι συγκεκριμένο. Όταν αρχίσεις να αναγνωρίζεις τις ποιότητες που διαθέτεις, να βλέπεις ποιος είσαι και όχι τι κάνεις, τότε αρχίζεις να αποκτάς διαφορετική εικόνα για τον εαυτό σου.

*Κάντε αυτή την άσκηση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

**Το επόμενο βήμα είναι να εστιάζετε συνειδητά στις καλές σας ποιότητες. Όσο περισσότερο εστιάζετε σ’ αυτές, τόσο περισσότερο θα αναπτύσσονται, ενισχύοντας περαιτέρω την αυτοεκτίμησή σας.

Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με μια παγκόσμια αρχή, όταν εστιάζεις σε κάτι, αυτό μεγαλώνει. Όταν εστιάζεις στο πρόβλημα, αυτό μεγαλώνει. Όταν εστιάζεις στον πονοκέφαλο, αυτός χειροτερεύει. Αντίστοιχα, όταν περνάς καλά και η προσοχή σου είναι στραμμένη στην ευχαρίστηση που παίρνεις, μεγαλώνει η ένταση της εμπειρίας.

 

Συγγραφέας άρθρου

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc Ψυχολογία Υγείας, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων http://www.psychotherapeia.net.gr

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου