Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Να επιδιώκουμε την αυτοεκτίμηση ή να αναπτύξουμε αυτοσυμπόνια;

Στο πλαίσιο της προσωπικής ανάπτυξης, ο πολιτισμός μας επικροτεί εκείνους που έχουν σιγουριά, αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Η υψηλή αυτοεκτίμηση θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση ψυχικής υγείας και ευτυχίας.

Περισσότερα...

Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή σας με 5 πρακτικές ιδέες

Ο David J. Schwartz, ένας από τους πιο διάσημους ειδικούς της παρακίνησης (motivation), στο βιβλίο του «Η Μαγεία της Μεγαλόπνοης Σκέψης», παρέχει έναν οδηγό για μια καλύτερη ζωή, ξεκινώντας από τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Μεταξύ των άλλων, προτείνει τρόπους για το χτίσιμο της αυτοπεποίθησης όπως αυτοί που παραθέτουμε παρακάτω.

Περισσότερα...

Αυτοεκτίμηση: ο καθρέφτης της ψυχικής μας υγείας

Το να εκτιμάς τον εαυτό σου σημαίνει να έχεις καλή εικόνα για τον εαυτό σου, να πιστεύεις ότι αξίζεις σαν άτομο, ότι είσαι ικανός και αγαπητός. Άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση δυσκολεύονται να πούνε “Αγαπώ τον εαυτό μου”, “Δικαιούμαι να είμαι ευτυχισμένος”, “Είμαι καλός άνθρωπος”.

Περισσότερα...

Τι είναι αυτοεκτίμηση και από τι επηρεάζεται;

Η αυτοεκτίμηση είναι η αίσθηση που έχουμε για την προσωπική μας αξία. Είναι ο βαθμός στον οποίο μας αρέσει ο εαυτός μας και τον εκτιμούμε.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να σημαίνει συνεχή αυτο-αμφισβήτηση και αυτοκριτική, κοινωνικό άγχος και απομόνωση, καταπιεσμένο θυμό, μοναξιά, ίσως και ντροπή.

Περισσότερα...

Πως καλλιεργείται η αυτοεκτίμηση;

Το βασικό συστατικό της αυτοεκτίμησης είναι η αγάπη προς τον εαυτό μας. Η αγάπη προς τον εαυτό μας είναι μια εσωτερική κατάσταση ύπαρξης που αναπτύσσεται όταν αποφασίσουμε ότι αυτό που είμαστε και αυτό που θέλουμε είναι σημαντικό. Τότε συνδεόμαστε με τα όνειρά μας και υποστηρίζουμε τον εαυτό μας με ενθαρρυντικές σκέψεις και πράξεις.

Περισσότερα...

Πώς θα εξασκήσετε την αυτοεκτίμησή σας;

Είναι σημαντικό να εξασκείτε την αυτοεκτίμησή σας καθημερινά. Ας δούμε κάποιους τρόπους.

**Γράψτε σ’ ένα χαρτί τουλάχιστον 7 πράγματα για τα οποία εκτιμάτε τον εαυτό σας.

Περισσότερα...

Εσωτερικός Κριτής και Αυτοεκτίμηση

Αν έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση, τότε σας λείπει η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Αν και έχετε ταλέντα σε κάποιους τομείς, διστάζετε να τα αξιοποιήσετε και να διεκδικήσετε αυτό που σας αξίζει πραγματικά είτε σε προσωπικό είτε σε εργασιακό επίπεδο.

Περισσότερα...